TÜRKOĞLU MYO’DE İNSAN HAKLARI SEMİNERİ DÜZENLENDİ

446

Türkoğlu Meslek Yüksek okulu Sosyal Hizmet ve Danışmanlık Bölümü öğrencileri tarafından organize edilen 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü konulu seminer düzenlendi.

Seminere, Akademik-İdari Personel ve Okulumuz öğrencileri katıldı. Seminer, Öğr. Gör. Salih KALKAN’ın “Dünya İnsan Hakları Tarihçesi ve Veda Hutbesinde İnsan Haklarına Dair Mesajlar” konulu konuşması ile başladı. Program, öğrencilerin günün anlam ve önemini anlatan yazı, şiir, görsel materyaller ve kısa film ile devam etti. Seminer boyunca aşağıdaki konulara değinilmiştir;

1948’de kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, “insan haklarının anayasası” olarak tanımlanır. İnsanın doğuştan sahip olduğu kişisel hak ve özgürlükleri tanımlar, her insanın yasa önünde eşit olduğunu, işkenceye, kötü muameleye ve onur kırıcı cezalara tabi tutulamayacağını ilan eder. İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesi yolunda uluslararası toplum tarafından sürdürülen çabalara yol gösterici işlevini bugün de sürdürür. Bildirge 30 Maddeden oluşmakta ve BM tarafından 1948’de kabul edildiği tarih 10 Aralık olduğu için, 1950 yılından itibaren her yıl “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü” olarak kutlanır.

Ayrıca Veda Hutbesine insan hakları kısaca şöyle sıralanabilir; Herkesin can, mal ve namusu tecavüzden korunmuştur. Kimsenin kimseye zarar vermeye hakkı ve yetkisi yoktur. İnsanlar, ırk ve renk farkı gözetmeksizin birbirine eşittirler. Servetin bir elde birikmesi için bütün varisler hisselerine isabet eden meşru haklarını vereceksinizdir. Zina gibi aile yaşantısını zarara uğrayacak her şey yasaktır. Bütün Müslümanlar kardeştir. Kadın haklarının korunması. Arap ve diğer milletlerin ve ırkların eşitliği, Dil ve dinlerin ayırt edilmemesinin gerekliliği, İnsanların birbirini bildirmesinin, mallarını çalmasını yasak olduğu vurgulanmıştır, Yine mal ve can güvenliğini güvence altına almayı amaçlamıştır, Aile ve toplum hayatının önemli ve el üstünde tutulması gerektiğinden bahsedilmiştir, Herkesin yaptıklarından kendisi sorumlu olduğu vurgusu yapılmıştır. Bütün borçlar iade edilecek ve borç olarak alınan dışında bir fazlalık ( faiz ) ödenmeyecektir. Kuran- ı Kerim’ in, insanlara emanet olarak bırakıldığı ve sımsıkı sarılınması tavsiye edilmiştir. Emanetlerin sahiplerine mutlaka iadesi vurgulanmıştır. Program İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi maddelerine değinilerek sona ermiştir.

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

http://www.redhubvideos.net tikhub.pro